Vragen
1. Wat is het grootste verschil tussen vrijscholen en andere scholen? Op de vrijeschool is er gelijk verdeelde aandacht voor de ontwikkeling van intellectuele, creatieve, kunstzinnige, praktische, motorische en sociale vaardigheden. Jongens en meisjes leren rekenen, schrijven, lezen, breien, toneelspelen, bewegen op muziek, tekenen, filosoferen, samenwerken, zingen, vreemde talen, luisteren, boetseren, aardrijkskunde, tekenen, geschiedenis en ga zo maar door
2. Wat is de grootste overeenkomst tussen vrijscholen en andere scholen? Op vrijescholen leren kinderen net zo goed rekenen, schrijven, lezen en al die ‘standaard’ vakken. Elke leerling wordt net als op andere scholen voorbereid op het halen van het eindexamen.
3. Wat is dan het grote voordeel van een vrijeschool? Kinderen leren naast het normale vakkenpakket een hele hoop andere vakken en vaardigheden. En dat alles zonder de enorme prestatiedruk die op veel andere scholen heerst. Kinderen mogen lang kind zijn; in de kleuterklassen mag nog gespeeld worden, er is op de basisschool aandacht voor bewegend leren en activiteiten in de natuur, ze krijgen handelings- en ervaringsgericht onderwijs en huiswerk blijft lang achterwege. Op vrijescholen wordt niet een vat gevuld, maar een vlam ontstoken. Kinderen leren zogenaamde softskills waardoor zij optimaal zijn voorbereid op een toekomst waarbij vooral creatieve, innovatieve, zelfbewuste, open minded mensen zich onderscheiden.
Natuurlijk worden kinderen op andere scholen ook groot! En toch kies ik voor de vrijeschool omdat ik mijn kinderen de luxe gun om in rust, kwaliteit te leren in plaats van onder voortdurende prestatiedruk voorbereid te worden om zo snel mogelijk groot te worden.
4. Welke kinderen worden op een vrijeschool aangenomen? Op vrijescholen zijn alle kinderen welkom, onafhankelijk van religie, etniciteit of wereldaanschouwing. Ook het inkomen van de ouders speelt geen rol.
5. Moet een kind kunstzinnig begaafd zijn om geschikt te zijn voor de vrijeschool? Nee, de vrijeschool is er voor iedereen. De docenten zullen, met bewustzijn voor de talenten die de kinderen zelf mee brengen, het onderwijs zo proberen vorm te geven dat ieder kind tot zijn of haar recht komt.
6. Gaan vooral kinderen met leerproblemen naar de vrijeschool? Nee, alle kinderen zijn welkom op de vrijeschool. Vrijescholen krijgen wel vaak kinderen die later instappen omdat ze op een andere school niet op hun plek waren of over het hoofd werden gezien.
7. Klopt het dat op vrijescholen geen cijfers worden gegeven en je ook niet kan blijven zitten? Het klopt dat in de lagere school geen cijfers worden gegeven. Het werk van de kinderen wordt natuurlijk wel beoordeeld. Er wordt naast de resultaten ook gekeken naar de individuele ontwikkelingen van het kind op het gebied van leren en persoonlijkheid. Lees hier over het getuigschrift.
8. Hoe is de toetsing en rapportage op vrijescholen? De kerndoelen van de overheid voor het onderwijs, gelden ook voor vrijescholen.
Aan het einde van elk schooljaar krijgen de leerlingen een getuigschrift. In het getuigschrift zit een persoonlijk deel voor de leerlingen, dat in een kunstzinnige vorm is gegoten. Het overige deel is aan de ouders en daarin worden de ontwikkelingen van het kind per vakgebied beschreven.
9. Is een overstap tussen het vrijeschool- en het reguliere onderwijs mogelijk? De overstap van de vrijeschool naar de reguliere middelbare school verloopt doorgaans probleemloos. Vrijeschoolkinderen worden vaak getypeerd als creatieve denkers, betrokken bij de school. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt bovendien dat vrijeschoolleerlingen het leren leuk blijven vinden, ook aan het einde van de schooltijd.
10. Is de antroposofie zweverig? Dat is een heel interessant punt. Uiteindelijk is dat natuurlijk een mening en iedereen is vrij om een eigen mening te hebben. Voor iemand die reïncarnatie onzin of zweverig vindt, heeft dan natuurlijk gelijk op dit punt. Voor de mensen die geloven dat er meer is tussen hemel en aarde, zal het waarschijnlijk minder zweverig zijn. Als je leeft met de antroposofie, dan geeft de antroposofische geesteswetenschap een net zo grote zekerheid als de algemeen aanvaarde wetenschap. Voor diegene is de antroposofie dus niet zweverig, maar alledaagse realiteit. De antroposofie en thema’s zoals reïncarnatie zijn geen onderdeel van de lesstof.
11. Wat betekent periodeonderwijs? Op een vrijeschool wordt de eerste twee uur van elke dag periodeonderwijs gegeven. Gedurende 3 of 4 weken werken de kinderen aan een bepaald vakgebied en diepen een bepaald onderwerp helemaal uit, waardoor een grote binding met de stof ontstaat
12. Waarom viert men al die jaarfeesten? Voor kinderen is een jaar lang en onoverzichtelijk. Het vieren van jaarfeesten brengt een prettige, feestelijke structuur aan. Op feesten kunnen we ademen. Na het harde werken, volgt altijd de vreugde van een feest. Het geeft kinderen houvast in de tijd en het brengt kwaliteit aan het alledaagse leven. |
Vrije school Stella MarisDe Skool
Volg ons ook op Social media
| Locatie | Snel naar
Zoeken |