De kinderen werden vandaag na de vakantie verwelkomd door niemand minder dan.. Koning Winter!

 

Op de seizoenstafels pronkt koning winter binnenkort weer, meestal gekleed in wit met lichtblauw, met een lange witte baard. De koning staat in een winter landschap met sneeuw en ijs. Kindjes schaatsen en sleeën en als laatste een sneeuwpop erbij. Maar waar komt deze koning winter vandaan? In het verhaal over Olle leren wij meer over deze koning;

Olle trekt in de winter erop uit mijn zijn ski’s. In het besneeuwde bos maakthij kennis met Oom Rijp en Vrouwtje Dooi. Vrouwtje Dooi wordt door Oom Rijp weggejaagd- de winter duurt nog lang en sneeuw en ijs mogen nog niet verdwijnen-, waarna Olle het kasteel van Koning Winter bereikt en er mag binnengaan. Koning Winter erg aardig voor Olle. Het jongetje mag rondkijken in het kasteel. En als hij later weer thuis is, laat Koning Winter de winter nog heel erg lang duren, zodat Olle kan schaatsen en skiën. Gelukkig komt Vrouwtje Dooi aan het einde van het verhaal weer terug. Olle komt erachter dat zij het is, die de komst van de Lentefee mogelijk maakt.

olle boek winter

De herfst met het onstuimige weer komt tot rust, de kracht van de natuur keert langzaam in zichzelf terug en buiten wordt het elke dag donkerder. De stille tijd begint, waarin ook wij mensen naar binnen gaan. Met de start van de adventstijd, kan langzaam het innerlijke licht groeien.

Het woord advent komt uit het Latijn. Adventus betekent komst; de komst van het licht op aarde.

advent1

 

Sinterklaas is ook op de vrije school gearriveerd. De kinderen zijn op verschillende manieren met het thema aan het werk in de klassen. 

 

Sinterklaas brengt geschenken, rijdend over daken en wij leggen voedsel klaar voor het paard, zodat dat hij stil blijft staan. Hij wordt daarbij terzijde gestaan door zijn knecht Piet, die afdaalt door de schoorsteen om in het huis rond te kijken. De geschenken komen van boven: de schoorsteen vormt de verbinding tussen hemel en aarde. Het is in de beeldentaal veelzeggend dat de geschenken worden gestopt in een sok of schoen en niet in een hoed of muts. Kennelijk zijn de geschenken die uit de hemel komen bedoeld voor de levensweg en niet voor het hoofd. Om te kunnen ontvangen moet de mens zijn wensen kenbaar maken. Sint komt wanneer wij slapen, buiten het bewustzijn om. Steiner schrijft: de slaap verenigt ons met de geestelijke wereld.., Sinterklaas is dan ook vooral een geheim van de nacht. Zo zijn de surprises geschenken in beeldvorm die iets vertellen, wat we moeten ´uitpakken` om te kunnen doordringen tot het eigenlijke cadeau dat erin verborgen zit. Misschien herinneren de chocolade – en banketletters ons wel aan de runentekens en herinnert het strooien van pepernoten ons aan het zaaigoed, dat Odin moest zegenen.  Wat de oorsprong er ook van mag zijn, steeds gaat het erom hoe we de beelden in ons opnemen en beleven.

klaas1

Sint-Maarten: wie komt er zingen bij ons huisje? De oudere kinderen maakten hutten op het plein, de jongere gingen langs de deuren met hun lampion!

 

sintmaarten3sintmaarten3sintmaarten3

Met Sint Maarten vieren we het eerste van de “lichtjesfeesten”. De laatste gewassen zijn geoogst, de laatste gewassen komen uit de donkere aarde en daar stoppen wij ons lichtje in. Wij mogen als mens licht in de duisternis brengen. Sint Maarten doet ons voor hoe je je rijkdom kunt delen met je naaste, zonder jezelf tekort te doen.

Sint Maarten valt op 11 november. We vieren op een dag rond die datum dit jaarfeest in de zaal. Meestal wordt er een verhaal verteld en worden er Sint Maarten liederen gezongen. 

Martinus moest een zware tocht ondernemen met het leger. Zo kwam hij op zijn 18e met zijn legeronderdeel aan bij de stad Amiens. Het was koud, bijna donker, de poorten zouden weldra gaan sluiten en het leger moest zich haasten om op tijd binnen de muren van de stad te zijn. Maar Martinus zag buiten de poort een arme bedelaar. Martinus had hem niets te geven, geen brood of aalmoes. Hij aarzelde echter niet en sneed zijn mantel in twee en gaf een helft aan de bedelaar.

 

stmaarten