Vrijeschool viert stralend St. Jansfeest op Maartenshuis

 

Afgelopen woensdag vierde de Vrijeschool onder een stralende zon het traditionele St. Jansfeest op het terrein van het Maartenshuis. Dit midzomerfeest, dat draait om de verbinding met elkaar en de natuur, werd een warme en feestelijke dag vol symboliek en samenzijn.

Het St. Jansfeest, een eeuwenoude traditie, markeert de zonnewende en staat in het teken van reiniging en vernieuwing. De festiviteiten begonnen met het zingen van traditionele liederen, waarbij de stemmen van kinderen en volwassenen weerklonken over het terrein. Deze muzikale start zette de toon voor een dag vol vreugde en verbondenheid.

Na het samen zingen gingen  de ouders en kinderen  zich opmaken voor een gezamenlijke picknick in de buitenlucht. De meegebrachte lekkernijen werden gedeeld en men genoot van elkaars gezelschap onder de zomerse hemel. De picknick droeg bij aan het gemeenschapsgevoel en versterkte de onderlinge banden.

Het hoogtepunt van het feest was het rituele springen over het vuur. Kinderen en ouders namen dapper de sprong, een eeuwenoud symbool van reiniging en een nieuw begin. Dit gebruik herinnert ons aan de kracht en warmte van de zon, en het belang van het loslaten van het oude om plaats te maken voor het nieuwe.

Het St. Jansfeest op het Maartenshuis was niet alleen een viering van de langste dag van het jaar, maar ook een herinnering aan de waarde van samenkomen en het vieren van de natuur. Onder de stralende zon, omringd door het groen, werd dit midzomerfeest een onvergetelijke ervaring voor alle aanwezigen.

vrijeschoolSt jansfeest vrijeschoolSt jansfeest