De feestdag van Michaël is 29 september. Dit feest is genoemd naar de aartsengel Michaël. Michaël weegt goed en kwaad af en strijdt met de negatieve krachten, de “draken”. Daarom staat deze engel meestal afgebeeld met een zwaard en een weegschaal en soms met de draak. De naam Michaël betekent “Wie is als God!”

De zon heeft haar hoogtepunt bereikt en gaat nu naar het herfstpunt, waar dag en nacht even lang zijn en spoedig zal de nacht het winnen. In de natuur kun je merken dat de groei tot staan is gekomen. Bloemen raken uitgebloeid, bladeren beginnen geel te worden en te verdorren. Dieren gaan hamsteren en trekken zich terug voor hun winterslaap. De natuur begint zich duidelijk voor te bereiden op de winter. Zij wordt stil en komt tot rust. De aarde omhult zich in nevels en wolken. Nu al loeien de najaarsstormen en het blad wordt  van de bomen gerukt tot zij kaal zijn en de bomen levenloos lijken.

Maar hierin speelt zich iets bijzonders af: we zien het wonder van vrucht en zaad. De plant sterft af, maar in het zaad heeft de plant het leven weer overgedragen!

Het is een samentrekken, een verinnerlijken van alles wat het leven betreft. Ook de mens maakt deze verandering mee. Wanneer wij na onze “uitbundige” zomer het werk weer hervatten, gaat dit vaak gepaard met een bewust of onbewust afwegen van de mogelijkheden. We staan in een spanningsveld tussen nieuwe impulsen en opgelegde beperkingen. De aartsengel Michaël (van oudsher vaandeldrager van de herfsttijd) weegt het goede tegen het kwade af. Wij moeten, zoals Michaël ons toont, het zwaard ter hand nemen en ten strijde trekken. Niet tegen iets of iemand, maar tegen de twee uitersten in ons zelf, die we steeds voelen opkomen, tegen onze innerlijke “draken”, leren omgaan met onze eigen zwakke kanten. Daar is moed voor nodig!!

 

stm1stm2stm3